ECO BADKAMER ESSENTIALS

Mijn goed voornemen om het dit jaar op veel vlakken groener aan te pakken, geeft hier als resultaat dat mijn badkamer stash steeds ecologischer wordt. Elke flacon van iets wat ik op mijn lijf en dat van mijn kinders smeer die ik tegenwoordig ledig, vervang ik door een ecologisch(er) alternatief. Met dank aan de Yuka-app waarmee ik tegenwoordig als een gek barcodes sta te scannen in de plaatselijke supermarkt en apotheek. Dus bij deze: mijn aanraders.

public.jpeg

VOOR DE KINDERS:

Ik ben trouw aan 4 merken die afwisselend hun weg tot in onze badkamer vinden, omdat ze allemaal zo weinig mogelijk brol bevatten en toch lekker ruiken. Ja, want baby sniffen is één van mijn favoriete bezigheden.

Naïf bij Kabine in Oostenda - mooiste winkel ooit!

Naïf bij Kabine in Oostenda - mooiste winkel ooit!

 • Naïf: omwille van de geur en het feit dat ze alleen maar natuurlijke ingrediënten bevatten en 100% gerecycleerde verpakking hebben. Verkrijgbaar bij sommige apotheken en online bij Hygge, Kabine of Blabloom bijvoorbeeld. Kleine opmerking: ik ben niet zo’n grote fan van de producten voor volwassenen. De geur is niet dezelfde en de structuur van de producten staat mij niet zo aan. Ik blijf dus gewoon wat ik op de kinders smeer ook voor mezelf gebruiken :)

  Topfavorieten hier zijn de shampoo, massageolie en nurturing cream. Ook de zonnecrème in sprayvorm (SPF 30) is een aanrader, maar zoals bijna alle minerale zonnecrèmes laat die wel een witte waas achter. Al is dat op een babyvelletje niet zo storend, vind ik.

 • Klorane Bébé: ook omwille van de geur én het feit dat de producten voor 96% bestaan uit producten van natuurlijke oorsprong, biologisch geteelde Calendula bevatten en de tubes ecologisch verantwoord zijn. Vooral fan van het micellair water (dat ik gebruik om de meisjes een kattenwasje te geven wanneer ere weinig tijd is), de body milk en de cold cream voor het gezichtje.

 • Weleda Baby: het allereerste merk dat ik voor Lucy gebruikte. Ook 100% natuurlijk. Vooral fan van de wascrème voor haar en huid en de billenbalsem. Nog een topper van Weleda is de kindertandpasta, smaakt een beetje naar anijs, maar tegelijk zoet. Lucy is er zot van, tandjes poetsen resulteert altijd in “NOG!” dankzij deze tandpasta.

 • Mustela: ook dit mainstream merk geeft prioriteit aan ingrediënten! Lucy heeft een enorm droge huid op haar armpjes tijdens de koudste maanden en dan geef ik de voorkeur aan de Stelatopia producten. Zo is er de limited edition wascrème van Jeroen de Zonnebloem die hier de badkamer opvrolijkt. Voor Lio, die een minder gevoelig huidje heeft, gebruik ik de wasgel van Marco de Avocado. Iedereen vrolijk, iedereen fris gewassen!

  Verder zit de Badger Baby Balm standaard in mijn sjakos, want goed voor alle droge plekjes bij mijn twee meisjes en ook uitermate geschikt voor mijn eigen droge knokkels. En qua babydoekjes hou ik het tegenwoordig op Cheeky Wipes gedrenkt in water met een vleugje lavendelolie en een lepel kokosolie. Of ik gebruik ze droog met liniment van Klorane Bébé. Om op stap te gaan heb ik vaak wel doekjes bij, dan kies ik voor de waterdoekjes van Kruidvat. Nog essentieel: iets zachts om ze mee af te drogen! Ik ben grote fan van een grote, zachte (bamboe) tetradoek voor Lio en van de producten van Timboo Bamboo (en dan vooral de XL badcape) of de badcapes van H&M (want dat kapje is superhandig!)

VOOR DE MOEDERS:

 • Ook hier is Weleda een favoriet: ze verkopen bij den Delhaize een heel gamma van hun producten. Toppers alhier: de lavandel douchecrème en de rozenolie om op mijn lijf (en dan vooral de droge zones en striemen) te smeren. En Lander gebruikt tegenwoordig Sanex Zero %, ook bij den Delhaize verkrijgbaar, in grote flacons én met een lekker (voor mij nogal mannelijk aandoend) geurtje, al gebruik ik hem na een zweterige hittegolfdag ook zelf.

 • Onlangs vroeg ik trouwens naar aanraders voor eco douchezeep en de meest voorkomende antwoorden waren: RainPharma (niet goedkoop, maar je doet er lang mee) en zeep in blokvorm en dan vooral Aleppozeep. Andere aanraders waren: Faith In Nature, Altitude, Klorane, Douce Nature en Biotop bij BioPlanet, Holy Lama, Natura Siberica, Urtekram, Bee Honest, Nordic Berries. Ik heb die niet allemaal gecheckt, dus don’t shoot the messenger als er niet zo eco-vriendelijke merken tussen zitten :)

 • Nog een absolute topper die ik al vaak opnieuw kocht: de reinigingsolie (ontschminker) met kamille van Bodyshop.

 • Deze zomer ging ik ook voor het eerst op zoek naar een eco zonnecrème en ik stootte dankzij deze blogpost op het merk Alga Maris. Ik smeerde op vakantie de factor 30 en ik ben volledig verkocht: bruikbaar voor lichaam én gezicht, fijne textuur, zomers geurtje en géén witte waas. Koop ik volgende zomer sowieso opnieuw!

Nog aanraders? Drop ze in de comments!